HÍREK
Belföld
Külföld
Sport
Autó-Motor
Életmód-Egészség
Bulvár
Gazdaság
Öko
Mozaik
eszközök:

DK: a kormány egy utolsó figyelmeztetést kapott az EU-tól
A Demokratikus Koalíció a kormánynak szóló utolsó figyelmeztetésként értékeli az Európai Unió magyarországi jogállamisági helyzetet értékelő különjelentésének tervezetét.

Niedermüller Péter pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kabinetnek fel kell készülnie arra, hogy a következő években az EU hosszú, intenzív és nagyon kritikus tárgyalásokat folytat majd vele.
A DK alelnöke felhívta a figyelmet, hogy egyre több tagállami politikus mondja azt, hogy ha Magyarország nem tartja be az uniós elveket, akkor szembe kell néznie egy uniós eljárással. A jelentéstervezet nem a magyar választásokkal foglalkozik, nem kérdőjelezi meg azok eredményét, nem avatkozik be a magyar belpolitikába, mindössze felsorolja azokat a jogállamisággal kapcsolatos problémákat, amelyeket a kormány az utóbbi években "előállított" - fogalmazott az EP-képviselő.
Kijelentette: nem lehet valaki úgy az Európai Unió tagja, hogy tagadja azokat az értékeket és normákat, amikre ez a politikai szövetség épül. Az országot nem az Európai Unió, hanem a magyar kormány politikája fenyegeti - értékelt Niedermüller Péter.
Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) készülő, csütörtökön bemutatott különjelentés tervezetében súlyosan bírálják a magyarországi jogállamisági helyzetet. A Judith Sargentini zöldpárti jelentéstevő által bemutatott tervezet szerint Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása.


bnd \ bhi \ bpt

MTI


Fotót készítette: online foto
Nyomtatható változat

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ahirlap.hu


Adatvédelem      Jogi nyilatkozat

Copyright © 2010. D.Design Studio - Minden jog fenntartva!