HÍREK
Belföld
Külföld
Sport
Autó-Motor
Életmód-Egészség
Bulvár
Gazdaság
Öko
Mozaik
eszközök:

A Hetitv és a Breuerpress napi hírösszefoglalója
A Hetitv és a Breuerpress napi hírösszefoglalója.

Belpolitika:
Az emlékezés és az oktatás a jobb világ egyetlen rendelkezésre álló biztosítéka – mondta Izrael budapesti nagykövete Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban az izraeli holokauszt-emléknap alkalmából rendezett megemlékezésen. Jószéf Amrani kiemelte: ez a nap arra szólít, hogy “álljunk meg, gondolkodjunk, tanuljunk és emlékezzünk”. Mindez ugyanakkor nem korlátozódhat egyetlen napra, hiszen “kötelességünk világunkat jobbá, biztonságosabbá tenni”, ennek biztosítéka pedig az emlékezés és az oktatás – tette hozzá. A holokauszt olyan történelmi tragédia, amelyet a náci rezsim és európai kollaboránsai mértek a zsidó népre egy olyan földrészen, amely a világnak kultúrát, értékeket adott, megteremtette a népek egyenlőségének fogalmát – mondta. Hangsúlyozta, hogy Németország felelősségvállalása nem mentség egyetlen nemzet számára sem, azok sem moshatják tisztára lelkiismeretüket, akik félrenézve tudatlanságot színleltek.

A pártelnökségről és a parlamenti képviselői mandátumáról is lemondott Vona Gábor, ám marad a Jobbiknál: tanácsadó lesz. Nem választott elnökjelöltet a Jobbik választmánya. Volner János szerint több név is felmerült, aki alkalmas a feladatra, de még el kell dönteniük, vállalják-e a megmérettetést. A párt alelnöke a Hír Tv-ben megerősítette, hogy a Jobbik választási eredménye miatt leköszönő elnök, Vona Gábor a háttérből, tanácsadóként tevékenykedik, de nem zárta ki, hogy később még visszatér.


Az országgyűlési választás végleges eredményének ismeretében, a tervezettnél egy héttel később, jövő héten szombaton tartják az MSZP választmányának ülését – közölte a testület elnöke. Hiller István – megerősítve a Magyar Idők információit – azt is közölte, a választmány napirendjén szerepel a parlamenti választások értékelése. Ismertetése szerint ennek a napirendi pontnak az előadói: Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje volt, Molnár Gyula, az MSZP leköszönt elnöke és Tóbiás József szocialista pártigazgató. A választmányi elnök elmondta, a testület várhatóan június közepére összehívja az MSZP tisztújító kongresszusát is. Az MSZP elnöksége vasárnap este, az országgyűlési választás eredményének ismeretében mondott le. Akkor Hiller István bejelentette, hogy most szombaton ülést tart az MSZP választmánya, amely összehívja a párt alapszabálya szerinti, rendes kongresszust.

A választás napján az Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszerében tapasztalt problémák feltárása érdekében az MSZP hivatalosan az iroda vezetőihez fordult. Azt kérte, hogy fogadják szakértőiket, biztosítsanak betekintést a választás napján keletkezett dokumentumokba, és adjanak részletes tájékoztatás a vasárnap meghozott döntésekről. Mivel ezt a kérelmüket elutasították, a szocialisták nevében Tóbiás József pártigazgató kifogási kérelemmel fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz az NVI és elnökének törvénysértő tevékenysége miatt.Soha többé ilyet! – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten. A fideszes politikus, a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja kiemelte: senki sincs felkészülve arra, hogy egyszer csak parancsba kapja, el kell hagynia a házát. Lakosságcserék ugyanakkor a mai napig folynak a világ különböző részein, az emberi történelem, az emberi természet ugyanis magától nem változik. Csak akkor, ha mi változtatunk rajta – fogalmazott Németh Zsolt, hozzátéve: a felvidéki etnikai tisztogatásról máig túl kevesen tudnak, sokáig nem lehetett beszélni róla.Előrehozott tisztújítást tart a Momentum Mozgalom június első hetében – jelentette be a párt elnöke. Fekete-Győr András közölte: az elnökség úgy döntött, hogy olyan embereknek kell vezetniük a mozgalmat, akik megerősítéssel rendelkeznek. Egyúttal közösségi finanszírozási programot indítanak annak érdekében, hogy eredményesen készülhessenek az európai parlamenti és az önkormányzati választásokra – tette hozzá. A politikus hangsúlyozta: annál is inkább szükségesnek tartják a munka folytatását, mert nem változott semmi 2014 óta. Az ellenzéki parlamenti pártok újra csak ígérgetni tudták az irány- és rendszerváltást, vagyis folytatták eredménytelen küzdelmüket a kétharmados kormánnyal szemben.

Megdőlt az országos napi melegrekord csütörtökön, Újpesten csaknem 27 fokig melegedett a levegő. Eddig 25 Celsius-fok volt az április 12-ei melegrekord, amelyet 2009-ben Budapest belterületen mértek. Most csaknem 2 fokkal melegebb volt, Újpesten 26,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, így ez az új napi melegrekord.

A Duna Aréna világbajnokság utáni átépítése hamarosan véget ér. Májusban szinkronúszó világkupát rendeznek az épületben, amelyet azt követően a nagyközönség is birtokba vehet – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa. „Ezeket a létesítményeket, tényleg azzal a jelszóval, hogy legyen több mint egyetem, több mint uszoda, több mint versenyuszoda, ami felépül most a Duna Arénára célozva, azért is építjük, hogy a lakosság számára ezek elérhetők legyenek” – hangsúlyozta a kormánybiztos. A világbajnokság helyszínéül szolgáló épületet úgy építették meg, hogy a verseny alatt a két hosszanti oldalon ideiglenes nagy lelátószerkezetet emeltek, melyekből – elbontásuk után – kisebb csarnokok és parkolóház építhető. Májusban szinkronúszás világkupa lesz az uszodában, azt követően megnyílik majd a nagyközönség számára is – tájékoztatott Fürjes Balázs. „Gyerekmedencét, tanmedencét is építettünk, illetve az egyik 50 méteres medencének úgy építettük meg az alját, hogy az emelhető legyen” – emelte ki a kormánybiztos. Edzéshelyszíne lesz továbbá a magyar korosztályos és versenysportnak.

Gazdaság:
A folyó fizetési mérleg többlete, elsősorban az erős belföldi kereslet miatt, a GDP 3 százaléka alá mérséklődött, miközben az EU-transzferek jelentős növekedése és a továbbra is nagymértékű működőtőke-beáramlás mellett folytatódott a GDP-arányos nettó és bruttó külső adósság számottevő csökkenése. A gazdaság külső sérülékenysége így 2017-ben is csökkent – állapította meg Fizetési mérleg jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az ország külső sérülékenységének mérséklődését az is jelentősen támogatta, hogy a gazdaság bruttó finanszírozási igénye 2017-ben közel 2 milliárd euróval csökkent. Az év végére a rövid – éven belüli lejáratú – külső adósság is historikus mélypontra, 16,4 milliárd euróra süllyedt. Így a jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan-szabályt figyelembe véve, a devizatartalék tavaly év végi 23,4 milliárd eurós értéke jelentősen meghaladja a rövid külső adósság szintjét.

A Mol Magyarország ügyvezető igazgatóját, Fasimon Sándort javasolja a Mol az INA igazgatóságának új elnökévé – jelentette be Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a társaság közgyűlését követően. Felidézte, 2016 végén választott bírósági ítélet mondta ki, hogy a Mol, mint az INA résztulajdonosa és az irányítói jogok gyakorlója mindenben betartotta a szerződést, a horvát olajcég részvényeinek megvásárlása során nem történt megvesztegetés, és a horvát állammal megkötött szerződések érvényesek. Az ítéletet a svájci legfelsőbb bíróság is megerősítette – tette hozzá. Az elnök-vezérigazgató úgy fogalmazott: az INA már olyan állapotban van, hogy újra tud osztalékot fizetni, beruházásait maga tudja finanszírozni, és készen áll a nagyobb beruházásokra. A Mol pedig készen áll arra, hogy az INA-t úgy kezdje el működtetni, mint a csoport bármelyik más tagját. Elkezdik végrehajtani azokat a hatékonyságjavító intézkedéseket, amelyekre a horvát olajipari vállalatnak szüksége van ahhoz, hogy minden mutatójában felzárkózzon a csoport többi részéhez.

Könnyű:

Több mint háromezer éves hajót emeltek ki a bajorországi Wasserburgnál a Boden-tóból. Búvárok 2015-ben fedezték fel a víz alatt, a parttól 170 méterre a csaknem hétméteres, fatörzsből vájt hajót, amelyről a laborban végzett kormeghatározó vizsgálatok alapján megállapították, hogy 3150 éves. A bronzkorból származó maradványt a müncheni Régészeti Állami Gyűjteményben vizsgálják – közölte a műemlékvédelmi hatóság csütörtökön Lindauban. Ez az eddigi legrégebbi hajólelet, mely a Boden-tóból került elő – mondta Dorothee Ott szóvivő.

Megmérgeztek három nőstényoroszlánt és nyolc kölyküket egy ugandai nemzeti parkban – közölte a vadrezervátum szóvivője. A mérgezéssel a helyi lakókat gyanúsítják – tette hozzá. Az ugandai vadvédelmi hatóság (UWA) munkatársa, John Gesa a dpa-nak elmondta, hogy a nemzeti part állatainak mérgezése nem most kezdődött, korábban párducok és gepárdok is elpusztultak a falusiak mérgeitől. Az oroszlánok tetemeit “néhány napja” fedezték fel az Uganda délnyugati részén elterülő Queen Elizabeth nemzeti parkban, ám pontosan nem tudják, mikor pusztultak el az állatok. Az UWA szerint leginkább a környékbeli pásztorok üldözik a vadakat, mert rátámadnak az állataikra. “Komoly veszélyt jelent a vadon állataira a mérgezés, az esetek száma emelkedőben van” – értékelte Gesa.

Fotót készítette: 
Nyomtatható változat

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ahirlap.hu


Adatvédelem      Jogi nyilatkozat

Copyright © 2010. D.Design Studio - Minden jog fenntartva!