HÍREK
Belföld
Külföld
Sport
Autó-Motor
Életmód-Egészség
Bulvár
Gazdaság
Öko
Mozaik
eszközök:

A Hetitv és a BreuerPress külpolitikai összefoglalója
A Hetitv és a BreuerPress külpolitikai összefoglalója.

Külpolitika:Ausztria is felelős a nemzetiszocializmus rémtetteiért – hangsúlyozta az állami Anschluss-megemlékezésen Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök. “Az osztrákok nem csak áldozatok voltak, de tettesek is, sokan vezető beosztásokban” – emlékeztetett az államfő a bécsi Hofburgban. A politikus egyúttal arra kérte a jelenlegi nemzedékeket, hogy éberen őrizzék a jogállamiságot és az emberi jogokat. “Nincs bocsánat arra, ha önhibánkból tudatlanok vagyunk, elfordítjuk fejünket, nem vesszük tudomásul a történelmi tényeket, vagy relativizálunk” – fogalmazott Van der Bellen. 1938. március 12-én a német hadsereg átlépte az osztrák határt. Március 15-én Adolf Hitler náci vezető a bécsi Hősök terén bejelentette, hogy a Harmadik Birodalomhoz csatolta Ausztriát. A lépés fontos állomása volt a második világháború előkészítésének.

Sok dolga lesz az új német szövetségi kormánynak, és megalakulása után rögtön el is kezdi a munkát – mondta Angela Merkel német kancellár. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a közös kormányzásra készülő pártok vezetőinek tájékoztatóján elmondta, hogy az új kormánynak választ kell adnia az embereket foglalkoztató kérdésekre, így gondoskodnia kell a szociális piacgazdaság modelljének megújításáról és arról, hogy “mindenkihez elérjen a jólét”, és a szociális biztonságtól a közbiztonságig terjedően biztonságot nyújtó, cselekvőképes államot kell építenie. Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ügyvezető elnöke kiemelte, hogy a negyedik nagykoalíció “nem szerelmi házasság”, de a szociáldemokraták készen állnak a konstruktív együttműködésre. Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke hangsúlyozta, hogy a három párt “nagykoalíciót alkot a kisemberekért”, a társadalom többségét alkotó középrétegekért, amelyek bizalmát csak munkával és teljesítménnyel nyerheti el.

Nem tartozik Oroszországra a Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerző ezredessel és volt brit ügynökkel Nagy-Britanniában történt incidens – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A 66 éves Szkripalt és 33 éves lányát múlt vasárnap találták meg eszméletlenül Salisburyben, azóta válságos állapotban kezelik őket. A brit hatóságok szerint “ritka idegméreggel” követtek el támadást ellenük ismeretlen tettesek. “Nem hallottunk brit politikusoktól vagy szóvivőktől olyan kijelentéseket, amelyek szerint Oroszországnak köze lenne az ügyhöz” – jelentette ki Peszkov, rámutatva, hogy ilyen állításokat csak egyes brit sajtóorgánumok fogalmaztak meg, ezért ekként is kell kezelni azokat.

Beismerte a japán pénzügyminisztérium, hogy okiratokat hamisított egy, az Abe Sindzó kormányfőt érintő protekciós ügyben – közölte Morijama Hirosi, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) parlamenti képviselője A botrány, amely alaposan megtépázta a kormányfő tekintélyét, tavaly robbant ki, amikor kiderült, hogy kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a miniszterelnök felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli vezetője volt. Abe Sindzó határozottan tagadja, hogy törvénysértést követett volna el, de a népszerűsége 50 százalék alá esett vissza. A kormány kulcsemberének tartott Aszó Taró pénzügyminiszterre nagy nyomás nehezedik, hogy mondjon le, bár pénteken kijelentette, nem kíván távozni a posztjáról.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kompromisszumra jutott az ultraortodox Egyesült Tóra pártjának vezetőivel a jesivákban, vallási főiskolákban tanuló vallásosok behívásáról, illetve felmentéséről a katonai szolgálat alól, de a koalícióban részes Avigdor Liberman pártjának, a Jiszrael Béténunak (Izrael a Hazánk) a fenyegetése miatt még nem hárult el végleg az előrehozott választások veszélye. A koalíciós pártok miniszterei jóváhagyták az új bevonulási törvény tervezetét, de Liberman pártjának minisztere a tervezet ellen szavazott. Az indítvány továbbra is biztosítja az ultraortodox fiatalok számára a felmentést az Izrael zsidó lakossága számára általánosan kötelező katonai szolgálat alól. Noha a koalíció Liberman védelmi miniszter pártja nélkül is szűk, 61:59 arányú többségben lenne a törvényhozásban, a miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy nélkülük nem kormányoz tovább, hanem feloszlatja kabinetjét. A helyi szakértők szerint Netanjahunak kedvező helyzetet teremt a kormányválság, mert ha a hét végén feloszlik a kormány, akkor az előrehozott választásokra várhatóan júniusban kerülne sor, nem sokkal Izrael fennállásának áprilisi, 70. évfordulós ünnepségei, valamint a jeruzsálemi amerikai nagykövetség májusi átadása után, s mindkét eseményt kiválóan beépítheti kampányába, érdemei hangsúlyozására.


Fotót készítette: ONLINE FOTO
Nyomtatható változat

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ahirlap.hu


Adatvédelem      Jogi nyilatkozat

Copyright © 2010. D.Design Studio - Minden jog fenntartva!