HÍREK
Belföld
Külföld
Sport
Autó-Motor
Életmód-Egészség
Bulvár
Gazdaság
Öko
Mozaik
eszközök:

A Hetitv és a BreuerPress napi hírösszefoglalója
A Hetitv és a BreuerPress napi hírösszefoglalója.

Belpolitika:

Az embereket szolgává tevő uralkodás helyett az embereket szolgáló kormányzást ígért választási győzelmük esetére Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, amikor bemutatta árnyékkormányának tagjait. Mint mondta, olyan világos értékrenddel bíró, de pártoktól független személyeket választott a csapatba, akik már sokat tettek saját szakterületükön az országért, hangsúlyozva, hogy a hódmezővásárhelyi választás eredménye megmutatta, az emberek mást akarnak, és nemet mondtak az elmúlt nyolc év politikájára. Az eseményen Komáromi Zoltánt az egészségügyi, Daróczi Gábort az oktatási, Hegyesiné Orsós Évát a szociális, Mellár Tamást a pénzügyi, Andor Lászlót a foglalkoztatásügyi, Ámon Adát a környezetügyi, Wittinghof Tamást pedig az önkormányzati ügyekért felelős tárca miniszter-várományosaként mutatták be.

A magyar kormány támogatja a szíriai keresztények hazatérését, ennek érdekében jött létre az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság az Emberi Erőforrások Minisztériumában – mondta Hölvényi György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője. “Ami Szíriában és a Közel-Keleten történik, az botrány, népcsoportok, keresztény közösségek kerültek végveszélybe” – jelentette ki, hozzátéve: az elmúlt hónapokig a teljes kiszolgáltatottság volt jellemző. Szerinte most “valamiféle stabilitás” van, Magyarország ezeken a területeken tud segíteni, egyebek között a segélyszervezetek munkájának összehangolásával – mondta.

A Fidesz alelnöke szerint azok támadják és próbálják hitelteleníteni a téli rezsicsökkentést, akik kormányon nemhogy nem csökkentették, hanem folyamatosan emelték a rezsit. Németh Szilárd kifejtette: a szocialisták 2002-es hatalomra kerülésük előtt azt ígérték, nem lesz gázáremelés, majd kormányon 15-ször emelték – háromszorosára növelve ezzel – a gáz árát. Ebben az időszakban az embereknek keresetük jelentős részét kellett rezsiköltségekre fordítani, emiatt pedig több mint 58 milliárd forint tartozást halmozott fel a lakosság – mondta a kormánypárti országgyűlési képviselő. Hozzátette azt is, 2008 és 2010 között, annak ellenére, hogy a gáz világpiaci ára csökkent, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok folyamatosan engedélyt adtak az akkor még külföldi energiaszolgáltatóknak a lakossági gázár emelésére.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője magyarázatot követelt Romániától Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja kitiltása miatt. A kormánypárti politikus a székely szabadság napja alkalmából a budapesti Hősök terén tartott rendezvényen kijelentette, elfogadhatatlannak tartják és tiltakoznak a tanács képviselőjének kitiltása miatt. Németh Zsolt örvendetesnek nevezte a magyar-román kapcsolatok enyhülését, ugyanakkor hangsúlyozta, a székely zászlók szabad használatának lehetőségét továbbra is kiemelten kezelik a kétoldalú tárgyalásokon, hasonlóan ahhoz az autonómiatörekvéshez, amit a magyarság és a székelység megmaradásának zálogának tartanak.A korábban az ellenzéki pártok megegyezését sürgető LMP most azzal állt elő, csak akkor hajlandó megfontolni a jelöltjei visszaléptetését az egyes választókerületekben, ha azok az ellenzéki pártok, amelyek mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állítanak (MSZP-P, DK, Jobbik), megegyeznek a visszaléptetésekről. Március 19 után a tárgyalásokat lezártnak fogja tekinteni. Ha pedig időközben mégis megszületik valamilyen megállapodás, rendkívüli kongresszust fog tartani a párt.

Már készül a bűnpártolás miatt teendő feljelentés Polt Péter legfőbb ügyész ellen, aki “nem vádhatóságot, hanem védhatóságot vezet, amely megvédi a fideszes politikusokat a börtöntől” – mondta Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke. Nyolc éve arról szólnak a hírek Magyarországon, hogy fideszes politikusok, oligarchák, vejek, rokonok lopják szét az országot, ennek ellenére egyiküket sem láttuk bilincsben és vezetőszáron, ez pedig Polt Péter volt fideszes politikus, jelenlegi legfőbb ügyész érdeme – fogalmazott. A DK szerint a választások után, “az új kormány megalakulásának első 12 órájában le kell váltani a legfőbb ügyészt, hogy az immáron független ügyészségen megkezdődhessenek a vádemelések az eltussolt fideszes ügyekben” – mondta.

Márciusi kiáltvány az ellenzéki pártokhoz címmel 12 pontos nyilatkozatot tett közzé az Együtt, amelyben minden ellenzéki pártot arra szólítanak fel, hogy egymás kiszorítása helyett működjenek együtt a Fidesz legyőzése érdekében − jelentette be Juhász Péter pártelnök, aki szerint nemcsak tettetni kell az együttműködést, hanem cselekedni is kell érte. Az Együtt minden egyes ellenzéki székházára kifüggeszti a nyilatkozatot. Juhász Péter arról is beszélt, nem az Együtt lesz az akadálya annak, hogy az ellenzéki koordinációban a Jobbik is részt vegyen. Ehhez azonban első lépésben meg kell tudnia egyeznie a demokratikus ellenzéki pártoknak, mert ha ők nem képesek erre, akkor a Jobbikkal sincs esély koordinációra.

Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország Mozgalom, amely 15 egyéni jelöltet állított az április 8-i választásra közleményt adott ki arról, hogy „a nyilvántartásba vett bármelyik jelöltjét hajlandó visszavonni annak érdekében, hogy mind a 106 egyéni választókerületben a legesélyesebb jelöltre lehessen szavazni az önkényuralom jelöltjével szemben.” A párt szerint a mostani választási rendszerben a demokratikus ellenzéknek csak akkor van esélye győzni, ha egyetlen közös jelöltet indít. A párt azt is közölte: a legesélyesebb ellenzéki jelölt megtalálása és közös kiválasztása érdekében „nyitott a tárgyalásra és egyeztetésre a demokratikus ellenzéki pártok bármelyikével”.A Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága mind a teljes népesség körében, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent a januári adatokhoz képest – derül ki az IDEA Intézet kutatásából, amelyet az atv.hu közölt. Egy hónappal ezelőtt a kormánypártok a teljes népesség körében 33, a biztos szavazó pártválasztóknál 40 százalékon álltak, de februárban támogatottságuk az előző csoportban 31-re, míg az utóbbiban 36 százalékra esett vissza. Ami a többi pártot illeti, a biztos szavazó pártválasztók körében, a Jobbik támogatottsága a januári 17 százalékról 19-re emelkedett, a DK az egy hónappal ezelőtt mért 12 százalék után 13 százalékon áll, az MSZP-Párbeszédet a januári 10 százalékához képest február végén 13 százaléka támogatná, az LMP 6 százalékról 8 százalékra nőtt, az Együtt 3 százalékról 1 százalékra esett vissza. Az IDEA Intézet februári kutatása szerint a megkérdezettek 15 százaléka egyáltalán nem követi a zajló választási kampányt, viszont 40 százalék azok aránya, akik viszont nagyon.

Nem csak a parlamentbe jutás a tétje az áprilisi országgyűlési választásnak: a kisebb pártoknak azért is fontos a megmérettetés, mert csak akkor kaphatnak állami támogatást a következő négy évben, ha legalább egyszázalékos eredményt sikerül elérniük. A pártok “létén”, valamint az országgyűlési mandátum megszerzésén túl azért is fontos az áprilisi parlamenti választás, mert – ugyancsak a párttörvény alapján – a pártok állami költségvetési támogatásra jogosultak. A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát – egyenlő arányban – az Országgyűlésben az országos listán mandátumot szerző pártok között kell felosztani. A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely nem szerzi meg a szavazáson részt vett választók szavazatának 1 százalékát.

Gazdaság:

A 25 százalékos amerikai acél védővám bevezetésének következményei áttételesen érinthetik Magyarországot is, hatásaira fel kell készülni még akkor is, ha a magyarországi acélgyárak direkt exportja nem jelentős az Egyesült Államokba – közölte Móger Róbert, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) igazgatója. Móger Róbert közölte: az európai piacvesztés mellett a legnagyobb veszély az, hogy az USA-ból kiszoruló acél jó eséllyel Európában keres magának piacot, felborítva ezzel az érzékeny egyensúlyt. Az MVAE éppen ezért a napokban egyeztetett az esetleges amerikai döntés európai hatásairól és a lehetséges európai válaszlépésekről az Európai Acélipari Szövetség, az EUROFER tagjaival. A körvonalak és irányok már látszanak, és bízunk benne, hogy hamarosan a konkrét intézkedésekre is sor kerülhet – közölte az MVAE vezetője, hozzátéve, hogy fontos a gyors és hatékony fellépés, mert az unió 21 országában hozzávetőleg 500 acélüzem működik, közvetlenül 320 ezer, közvetve 2,5 millió embernek munkát adva. Az uniós országokból 2017-ben 4,9 millió tonna acélt exportáltak az Egyesült Államokba.

A gazdasági növekedésben fontos a bővülés minősége is, a nagyobb hozzáadott értéket teremtő munkahelyek számának emelkedése – hangsúlyozta Csath Magdolna közgazdász. Kifejtette, a minőségi növekedés, a szerkezeti váltás érdekesebb munkahelyeket hoz létre, színesebb lesz a munkaerőpiaci kínálat. A közgazdász felidézte, hogy Magyarországon a nagyobb hozzáadott értéket teremtő munkahelyek számában növekedés van, az informatika, az infokommunikáció, a tudományos, a műszaki és a művészet területen volt jelentős bővülés, ami az életminőség növekedését jelenti. Csath Magdolna kiemelte, ha a bővülés szerkezete javul, azzal megteremtődik a jövő növekedési esélye.

Könnyű:

Március 29. és április 9. között fog a Földre zuhanni az irányíthatatlanná vált, “Mennyei Palota 1” elnevezésű kínai űrállomás, legalábbis azok a darabjai, amelyek nem égnek el a légkörben. A becsapódás pontos helyét csak az esemény előtt néhány órával tudják megmondani a tudósok – mondta Zsombok Gábor, a Magyar Asztronautikai Társaság tagja. Az űrállomás fele valószínűleg elég a légkörben, de vannak olyan darabjai, amelyek átvészelik a visszaérkezést. A hajtóműblokkok, az üzemanyagtartályok túl szokták élni, száz kilogrammos darabok is előfordulhatnak majd – mondta az InfoRádióban Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora. A becsapódás pontos helyét nem lehet előrejelezni, egyelőre annyit lehet tudni, hogy az űrállomás olyan pályán kering, amelynek az egyenlítőhöz képest a hajlásszöge 43 fok, tehát az egyenlítőtől északra és délre 43 fokra bárhol lezuhanhat. Magyarország ettől északabbra helyezkedik el, ezért nem vagyunk érintettek. Ellentétben több dél-európai állammal, mint Spanyolország, Olaszország, Görögország, Bulgária, Macedónia, de a szakértő szerint nagy valószínűséggel lakatlan helyre fog becsapódni.

Fotót készítette: 
Nyomtatható változat

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ahirlap.hu


Adatvédelem      Jogi nyilatkozat

Copyright © 2010. D.Design Studio - Minden jog fenntartva!