HÍREK
Belföld
Külföld
Sport
Autó-Motor
Életmód-Egészség
Bulvár
Gazdaság
Öko
Mozaik
eszközök:

Thaiföldi püspökök az erdőirtás ellen
Thaiföld katolikus püspökei figyelemfelkeltő tevékenységbe kezdtek, mert az utóbbi időben az ipar, a mezőgazdasági terjeszkedés és a nemes fa kereskedelem által előidézett erdőirtás olyan méreteket öltött az országban, hogy társadalmi összefogás nélkül a pusztulás véleményük szerint már nem állítható meg.

A thaiföldi püspöki konferencia úgy döntött, hogy ifjúsági képzései alkalmával igyekszik felhívni a fiatalabb generáció figyelmét az országot fenyegető ökológiai veszélyre, melyet a nagyarányú erdőirtás okoz. „Az ipari nagyvállalatok és a cukornád termesztők által végzett intenzív erdőirtások miatt a thaiföldi erdők gyakorlatilag eltűnőben vannak” – mondta el Louis Chamniern Santisukniran, Tharae-Nongsaeng érseke, a Thaiföldi Katolikus Püspöki Konferencia elnöke egy az érseksége által szervezett háromnapos ifjúsági képzés során.

A fákat egyrészt tüzelőanyagnak vágják ki, másrészt a bennük található illóolajokért, melyekkel jól lehet kereskedni, harmadrészt pedig azért, hogy helyet adjanak különböző mezőgazdasági haszonnövényeknek. Egy április elején megjelent WWF-jelentés szerint az irtások következtében Thaiföld évente ötezer négyzetkilométer erdőt veszít el. A civil szervezetek előrejelzései alapján, ha a pusztítás továbbra is ugyanilyen iramban zajlik, húsz éven belül az ország trópusi erdeinek egyharmada el fog tűnni.

Márpedig a keményfa erdőknek hosszú idő szükséges, hogy újra kinőjenek, és számos faj, elsősorban a nemes fafajok máris kihalóban vannak. A WWF kutatói 43 százalékra becsülik az 1980 óta Thaiföldön eltűnt, egykor fajokban különösen gazdag, trópusi erdők arányát, és úgy vélik, hogy 2030-ra csupán az erdők 14 százaléka fog megmaradni az országban. Ha valóban így lesz, az nagyban veszélyezteti számos védett növény- és állatfaj fennmaradását.

La Croix - Magyar KurírFotót készítette: www.vesti.ua
Nyomtatható változat

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ahirlap.hu


Adatvédelem      Jogi nyilatkozat

Copyright © 2010. D.Design Studio - Minden jog fenntartva!